1 paket laksa kering. Panaskan kukusan LiNa Pg kukus guna kuali jer bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya keliling tudung periuk supaya adunan mudah lekang.
Resepi Laksa Penang Pekat Dan Sedap
Senang-senang nanti jengahlah dapur Kak Noor pulak.
Resepi laksa kedah kak noor. Ada juga resepi laksa Penang masakan keluarga turun temurun. Kalau takut ikan hancurmalam ni masak kuah jer duluesok panaskan baru masuk ikan. Resepi Laksa Kedah Imej via Facebook Bahan bahan.
Laksa pun ada macam. Sanggup dia tunggu sampai ke pukul 930 malam untuk menikmati. Resepi ini saya ambil dari teman di group masakan GTPM FB.
Kalau kuah dah dua hari lagi sedap kan. Tapi entah kenapa kamera meragam pulak puas ditekan tak mahu snap juga Saya cuma tahu klik jer kamera ni lain lain setting memang tak reti. Ada cerita disebalik resepi ni.
Ada juga resepi laksa Penang masakan keluarga turun temurun. Hari ni saya masak menu hari raya yang paling ditunggu-tunggu iaitu laksam Kedah. LAKSA KUAH LEMAK KEDAHmak aku.
Kalau dah habis laksa kuah masih ada Kak Noor celur bihun pulakSenang-senang nanti jengahlah dapur Kak Noor pulak. Bahan Kuah Resepi Laksa Kedah 6 ekor ikan sardin 10 tangkai cili kering 2 bj bwg besar 2 Asam keping 2 bunga kantan Daun kesom Belacan garam. 20 biji cili padi ikut nak pedas mana 4 keping asam keping.
Pemilik resepi asal adalah seorang penjual laksam yang popular di kampung saya. Terima kasih kerana follow my blog. Kalau kuah dah kering mcm mana Kak Noor buat ya.
Masukkan udang lobak merah dan daun bawang dan kacau lagi sebentar sahaja. Lepas tu rebus sampai kuah tu naik mendidih dan lama lama sampai hilang buih buih dekat kuah barulah tutup api. Untuk 8 - 10 orang makan 2 bungkus laksa - Kalau guna laksa basah basuh laksa dan celur dengan air mendidih.
Rebus bersama 3keping asam gelugur 1 labu bawang besar. 2-3 tangkai daun kesum. 12 sudu teh garam secubit garam 5 cawan air suam.
Maklumlah bila datang bangi susah dah nak makan laksa macam kat kedah hehe. 1 cawan santan pekat. Tapi mesti pastikan laksanya laksa beras jangan laksa berkanji tak sedap jadinya walaupun kuah sedap.
Resepi Laksa Kedah. 1 kg ikan selayang sardin direbus bersama asam keping dan sedikit garam. I pun dah add link to my blog list.
1 tudung periuk nipis. Rumah kampung dikelilingi dengan pokok rambutan ada dusun durian dan cempedak. Al maklumlah Kak Noor ni tak ada kampung.
7 keping asam keping. Nak juga belajar tips dari Kak Noor. Walhal kat sini ada ja laksa kedah.
Mesti ada yang tanya laksa ni rasa dia macam mana ok dari tekak che mat lah kan laksa ni seakan2 laksa Penang nak2 bila disudukan petis sebagai bahan penambah perisa sebelum dimakan. Apa yang penting kita gunakan asas masakan kurma ini. 1 bungkus laksa kasar besar - direndam dan direbus.
Kak jee sy suke resepi laksa johor niememudahkan saya mencari bahan2mmg sy nk cubetq ye bg resepi. Kak Noor tak ada blog list ya. 1 12 sudu kecil belacan.
Sesekali masuk ke kampung terasa tenang dan damai dengan suasana dan persekitarannya. Panaskan minyak didalam kuali tumis bawang putih hingga naik bau. Kak Noor dah follow Azie.
Hari tu tak jumpa laksa beras terpaksa guna laksa berkanji. Confirm tetamu yang makan tu teringat2. Tapi kalau hangpa nak resepi laksa asli negeri Kedah hangpa boleh rujuk kat entry ini ya LAKSA KEDAH ASLI.
Cubalah dan boleh komen kalau tak sedap. Laksa Asam tidak sama. Tapi mesti pastikan laksanya laksa beras jangan laksa berkanji tak sedap jadinya walaupun kuah sedap.
Assalamualaikum Dah lama sebenarnya nk buat laksa penang niTp bimbang anak2 kurang makan ulang2kang penat jer mama diaKalau makan kt gerai tu xpe la sebab 1 mangkuk kecik mmg abesTapi kalau buat seperiuk tu aduhai jenuh jugaklah kanTambah plak dgn leceh nak perisi ikan lagiBila saya ternampak posting kuah laksa guna sardin tin ni terus. 2 bungkus laksa Rendamkan semalaman dengan air paip rebus sehingga lembut. Kemudian direbus hingga laksa betul2 lembut seperti arahan pada bungkusan laksa.
Masukkan cili kisar sambil dikacau. Ada berbagai versi laksa utara tapi yang paling sedap bagi saya adalah resepi ini kerana dimasukkan udang kecil kulit lembut iaitu dengan mengisarnya dan campur sekali ke dalam kuah. 10 ekor ikan kembung.
Tuang pula bahan sos dan air dan kacau lagi hingga semua bahan bersalut dengan laksa. Memandangkan anakku bersungguh-sungguh menghirup laksa di kedai sampai licin malam semalam aku masakkan lagi laksa Kedah untuk dia. Laksa ini memang menjadi kegemaran sekeluarga terutamanya anak bongsu saya yang berusia 6tahun.
Dalam penyediaan kuah Che Nom campurkan 2 jenis ikan iaitu ikan kembung dan ikan. Terpulanglah kepada citarasa masing-masing untuk menyesuaikannya. 20 tangkai cili kering.
10 ekor ikan selayang Ikan sardin. Dalam perjalanan dari Bukit Mertajam ke Baling Kedah Kak Noor sempat singgah di rumah mak mertua sepupu Kak Noor di Junjung Kedah. Masukkan 12 cawan air.
1 12 kg ikan selayang. Bahan-Bahan Resepi Laksa Kedah 1 paket laksa. Minyak utk lenser tudung periuk.
Jom ikut saya layan cara cara membuat laksam ni. Kalau dah habis laksa kuah masih ada Kak Noor celur bihun pulakSenang-senang nanti jengahlah dapur Kak Noor pulak. Resepi laksa kedah ini kiriman Kak Raja.
Tapi mesti pastikan laksanya laksa beras jangan laksa berkanji tak sedap jadinya walaupun kuah sedap. Bagi menebus semula rasa kecewa tak sempat makan laksa yang kami buat untuk raya jadi dengan rasa teringin dan mengidamnya aku buat la sekali lagi. Ada orang yang suka kuah yang pekat dan orang yang suka cair.
Laksa Kedah berbeza daripada Laksa Penang dari segi rasa dan bahan-bahannya. Che Nom memang peminat laksam sebab ada terdapat ulam-ulaman segar seperti hirisan bunga kantan daun kesum timun kacang dan lain-lain lagi mengikut kesukaan dan selera masing-masing. Tapi kedua-duanya tetap sedap dan ada rasanya yang tersendiri.
Kak Noor dah follow Azie. Kalau dah habis laksa kuah masih ada Kak Noor celur bihun pulak. Ohh nanti nak cari resepi laksa sebab my hubby memang suka laksa Penang.
Terima kasih Kak Jee kerana memudahkan resepi laksa Johor ini. Kami letak banyak daun ni dalam kuah laksa. Tak cukup dengan laksa kedah laksa johor peneng semua ada.
Jika guna laksa kering rendam laksa hingga lembut. Daun kesum orang Kedah panggil daun cendehom wajib ada selain bunga kantan. Resepi ini adalah warisan bonda Kak Noor.
12 cawan tepung gandum. Juga pastikan kuah tidak terlalu cair atau terlalu pekat dan bahan ulaman segar digunakan untuk taburan di atas Laksa ini. 4 ulas bawang merah.
Rasanya kejadian laksam dengan resepi kali ini lebih elok bila ditambah 1 cawan lagi air suam tu serta dimasukkan sedikit garam. Zaifaa Adnan August 15 2012 at 1144 AM. Kakak saya seorang OKU dan sangat meminati laksam pakcik tu maka mak saya minta beliau kongsikan resepi supaya boleh masak bila kakak saya teringin.
Seterusnya masukkan laksa dan kacau hingga sebati. Resepi ini telah dikongsikan oleh Iera Amira II dan mendapat banyak respons positif oleh netizen. 3 cawan tepung beras.
Kalau kuah dah dua hari lagi sedap kan. Kak Noor dah follow Azie. Wslm Kak Noor.
Resepi Laksa Utara yang asli sangat terkenal di negeri Kedah dan Perlis dengan perahan limau nipas dan cili padi pasti terangkat. Resepi Laksam yang berasal dari negeri cik siti Wan Kembang dan memang sangat sedap. Pastikan ikan yang segar digunakan untuk kuah laksa ini bagi menjamin rasa yang memuaskan.
Ada juga resepi laksa Penang masakan keluarga turun temurun. 12 kg ikan -agak-agak 5 ekor ikan selayang. Bahan Tabur Resepi Laksa Kedah Timun Salad Daun janggus Nenas.
Kalau kuah dah dua hari lagi sedap kan. Pesan Kak Ida untuk kuah laksa kuala anda tak perlu letak gula dan che mat memang tak letak gula tapi che mat letak sedikit serbuk perasa. Jadi mari kita lihat resepi ini.
Resepi Periuk Noxxa Resepi Noxxa Makanan Dan Minuman Resep Makanan Makanan
Komentar